Kookmanieren

Kookmanieren

Kookmanieren

De keuze voor koken op gas, keramisch, inductie, Pitt-cooking/I-cooking of een authentiek fornuis hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Op deze pagina hebben wij een aantal voor- en nadelen, maar ook aandachtspunten bij de verschillende manieren van koken voor u op een rij gezet.

VRI interieur kookmanieren

Wij zijn van mening dat dit handig kan zijn om te weten bij de voorbereiding van uw keukenplannen en het maken van een keuze in de manier van koken.

Wilt u liever persoonlijk geadviseerd worden bij het maken van een keuze voor het kookgedeelte in uw keuken? Laat het ons dan weten. Wij helpen u natuurlijk graag.

Koken op een fornuis

  • Een fornuis beschikt over een kookplaat op gas of op elektriciteit en wordt gecombineerd met 1 of 2 ovens.
  • Een fornuis kan veelal met verschillende optionele modules uitgevoerd worden zoals een wokbrander, een grill, een braadzone, een warmhoudzone, een friteuse, etc. Dit is naar eigen wens in te vullen.
VRI interieur Lacanche fornuis
  • Voor de meeste moderne fornuizen geldt dat deze een eigen groep voor de elektra moet hebben.
  • Laat u vooraf goed en persoonlijk informeren en probeer eventueel verschillende merken fornuizen vooraf uit. Hier zitten namelijk nogal wat verschillen in.

Wij hebben een nauwe samenwerking met BOS fornuizen. Daar worden iedere zaterdag gratis demonstraties gegeven op een Lacanche fornuis, een Westahl fornuis of een E-Caumartin fornuis in de showroom in Tull en ‘t Waal. Wij regelen graag een afspraak voor u of gaan, indien u dat wenst, gewoon met u mee! 

Lees hier ook het artikel uit Wonen landelijke stijl over BOS Fornuizen.

Kookwinkel

In de kookwinkel van BOS fornuizen in Tull en ’t Waal vindt u een overvloed aan kookattributen. Hier zijn niet alleen pannen en accessoires van o.a. Le Creuset te krijgen maar ook van Falk en Mauviel in RVS en koper.

U vindt er een zeer uitgebreide collectie aan bakvormen van Nordic Ware, keukenmachines, blenders van KitchenAid, messencollecties van Gude en Wusthof, olijfhouten planken, schalen van Bowls en Dishes, heel veel kookboeken en nog veel meer. 

Bent u een echte kookliefhebber? Dan is, volgens ons, een bezoek aan de showroom en kookwinkel van BOS Fornuizen echt een aanrader. Hier kunt u op uw gemak rondkijken, het koken ervaren en natuurlijk proeven!

Webshop

Een beperkte collectie van de kookwinkel van BOS Fornuizen is ook te vinden in de webshop.

VRI interieur webwinkel Bos Fornuizen

Tips en ideeën

  • Gebruik een kleine pan als u weinig hoeft te koken. Hiermee voorkomt u dat er onnodig warmte langs de pan verloren gaat.
  • Gebruik een snelkookpan als een gerecht lange tijd moet koken.
  • Bij verandering van kookplaat bepaald de platte of bolle bodem van de pan of de oude pannen op de nieuwe kookplaat gebruikt kunnen worden. Een bolle bodem bij een pan is efficiënter voor koken op gas. Voor alle elektrische kookplaten is een platte bodem beter.
  • Houd tijdens het koken zo lang mogelijk de deksel op de pan. Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren.
  • Een bodempje water in de pan is vaak al genoeg om mee te koken. Zorg er wel voor dat het voldoende is en dat de deksel op de pan blijft. Hiermee voorkomt u droogkoken.
VRI interieur Pitt cooking

Koken op gas

VRI interieur koken gas op glas
  • Het koken op gas is goedkoper dan het koken op elektrisch
  • Koken op gas is makkelijk te regelen en producten worden snel warm.
  • Let bij de aanschaf op de richting van de vlam: met een horizontale vlam en veel ruimte tussen de vlam en de pan gaat er meer warmte verloren. Wanneer de vlammen verticaler lopen en er minder ruimte tussen de vlam en de pan zit gaat er minder warmte verloren.
VRI interieur koken op gas
  • Nadeel van een gaskookplaat is dat deze soms lastiger is schoon te maken. Met gas-op-glas kookplaten is dit al een heel stuk minder het geval. De glasplaat waar de gaspitten op zitten is vergelijkbaar met de glasplaat bij inductie koken.
  • Bij koken op gas is een goede ventilatie belangrijk omdat de verbranding zuurstof kost uit de ruimte waarin gekookt wordt.

Koken op inductie

  • Het koken op inductie is erg veilig omdat er geen vlam is die uit kan waaien en de kookzones zijn na het verwijderen van de pan direct koud.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te maken.
VRI interieur inductie koken
  • Bij koken op inductie gaat het verwarmen van de panbodem zeer snel.
  • Op inductie koken is, net als bij gas, direct en bovendien zeer nauwkeurig te regelen.
  • De kooktijd bij koken op inductie is kort. Het product komt snel op temperatuur.
VRI interieur inductie koken
  • De bodem van de pan is als het ware de verwarmingsbron (via een magnetisch veld), waardoor alleen de bodem van de pan heet wordt en niet de kookplaat zelf.
  • Voor het koken op inductie zijn speciale pannen nodig. Deze pannen hebben vaak een dikkere en magnetische bodem.
  • Als pannen kleiner zijn dan de kookzone, verdwijnt er geen overtollige warmte langs de pan. De kookzones passen zich namelijk aan het formaat van de pan aan.
  • Inductie heeft vaak veel extra’s zoals pandetectie, een kinderslot en eventuele flexzone’s.
VRI interieur kopen op inductie

Keramisch koken

  • Een keramische kookplaat heeft een dikke glasplaat waar in lijnen de kookzones zijn aangegeven. De kookplaat wordt daarbij verwarmt door een spiraal.
  • Bij keramisch koken worden de kookzones warm en niet zoals bij inductie alleen de bodem van de pan.
VRI interieur keramisch koken
  • Buiten de kookzones is de kookplaat koud en hierdoor kunt u de pan makkelijk aan de kant schuiven als deze even van het ‘vuur’ af moet.
  • Na het uitschakelen van een keramische kookplaat blijft de plaat nog een tijdlang vrij warm. Dit kan handig zijn om uw maaltijd goed warm te houden, maar kan ook als nadeel gezien worden omdat het product nog lang doorkookt.
  • Omdat de plaat langer warm blijft kan dit ook een risico met zich meebrengen bij kleine kinderen.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te houden.

Pitt-cooking & I-cooking

  • Met Pitt-cooking of I-cooking bent u niet gebonden aan een vaste indeling. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. 
  • De geïntegreerde kookpitten in het werkblad kunnen naar eigen inzicht worden ingevuld zowel in gas als inductie.
VRI interieur: landelijk klassieke keuken in het wit
  • Ideaal voor het gebruik van meerdere grote pannen.
  • Het kookgedeelte is makkelijk schoon te maken.
VRI interieur I-cooking
  • Pitt-cooking of I-cooking kan ook gebruikt worden in een buitenkeuken.

Elk onderdeel in de keuken optimaal gebruiken

Posted by on 14:00 in Blog | 1 comment

VRI interieur maakt keukens die mooi zijn om te zien, maar ook keukens die vooral erg praktisch en functioneel zijn. Ook als een ruimte voor een keuken niet heel erg groot of praktisch qua indeling is zijn er met een maatwerk keuken zeer veel mogelijkheden. In deze keuken is elk onderdeel optimaal gebruikt en is er veel nieuwe extra opbergruimte gecreëerd door het werkblad dieper te maken, de laden volledig uittrekbaar en er is onder de spoelbak ook een lade met opbergruimte gemaakt. Door in uw keuken bredere, hogere of diepere voorraadladen...

read more

Keuken voorzien van alle gemakken

Posted by on 13:00 in Blog | 0 comments

Deze gezellige landelijke keuken hebben we mogen realiseren in een mooie boerderij in Elst (nabij Nijmegen). Het gezin leeft veel in deze ruimte van de boerderij, dus de keuken moest vooral praktisch zijn maar tevens van alle gemakken worden voorzien. De reeds aanwezige deuren in deze keukenruimte waren uitgangspunt voor de opstelling van de keuken. Een deur dient natuurlijk altijd goed en volledig geopend te kunnen worden, maar deuren bepalen daardoor ook de looproutes in de ruimte, waardoor de indelingsmogelijkheden in deze keuken redelijk...

read more

Sfeervolle keuken met i-cooking

Posted by on 14:19 in Blog | 0 comments

Deze sfeervolle keuken in landelijk moderne stijl is erg praktisch geworden door de indeling die is gemaakt. Met de robuuste eettafel in het midden van de ruimte nodigt het uit om gezellig met familie en vrienden aan te schuiven. De keukenruimte is nu een ruimte geworden waar geleefd kan worden, die van alle gemakken is voorzien en aansluit bij het drukke gezinsleven en het harde werken van de bewoners. De keuken is voorzien van diverse maatwerkoplossingen, zoals de servieskast in een nis van de keuken, de dubbele kasten met een groot deel...

read more

Meekijken in de “keuken” van VRI interieur

Posted by on 11:08 in Blog | 0 comments

In de afgelopen weken is Monique weer met het fototoestel op pad geweest om bij een aantal klanten foto’s te maken van de keukens en interieurs die we gerealiseerd hebben. Erg leuk om te zien hoe het er nu uit ziet, als alles in gebruik is genomen en aangekleed met leuke en gezellige accessoires. Zoals u uiteraard van ons mag verwachten hebben we deze gelegenheid ook gebruikt als extra servicemoment. We informeren of alles nog steeds naar wens is nu de keuken volop in gebruik is, hebben waar nodig nog wat bijgesteld en bij...

read more

VRI interieur is genomineerd

Posted by on 15:55 in Blog | 0 comments

Ondernemersprijs 2014 In de Klepperman, de maandelijkse dorpskrant van Amerongen en omgeving, is bekend gemaakt dat VRI interieur genomineerd is voor de ondernemersprijs van het jaar 2014!  Uiteraard zijn wij heel blij en trots dat we genomineerd zijn voor de titel ‘ondernemer van het jaar 2014’! Deze nominatie bevestigd dat onze persoonlijke en enthousiaste manier van werken wordt gewaardeerd door onze klanten en relaties. Langs deze weg willen wij al onze klanten en relaties bedanken voor het vertrouwen dat zij ons gegeven...

read more