Kookmanieren

Kookmanieren

Kookmanieren

De keuze voor koken op gas, keramisch, inductie, Pitt-cooking/I-cooking of een authentiek fornuis hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Op deze pagina hebben wij een aantal voor- en nadelen, maar ook aandachtspunten bij de verschillende manieren van koken voor u op een rij gezet.

VRI interieur kookmanieren

Wij zijn van mening dat dit handig kan zijn om te weten bij de voorbereiding van uw keukenplannen en het maken van een keuze in de manier van koken.

Wilt u liever persoonlijk geadviseerd worden bij het maken van een keuze voor het kookgedeelte in uw keuken? Laat het ons dan weten. Wij helpen u natuurlijk graag.

Koken op een fornuis

  • Een fornuis beschikt over een kookplaat op gas of op elektriciteit en wordt gecombineerd met 1 of 2 ovens.
  • Een fornuis kan veelal met verschillende optionele modules uitgevoerd worden zoals een wokbrander, een grill, een braadzone, een warmhoudzone, een friteuse, etc. Dit is naar eigen wens in te vullen.
VRI interieur Lacanche fornuis
  • Voor de meeste moderne fornuizen geldt dat deze een eigen groep voor de elektra moet hebben.
  • Laat u vooraf goed en persoonlijk informeren en probeer eventueel verschillende merken fornuizen vooraf uit. Hier zitten namelijk nogal wat verschillen in.

Wij hebben een nauwe samenwerking met BOS fornuizen. Daar worden iedere zaterdag gratis demonstraties gegeven op een Lacanche fornuis, een Westahl fornuis of een E-Caumartin fornuis in de showroom in Tull en ‘t Waal. Wij regelen graag een afspraak voor u of gaan, indien u dat wenst, gewoon met u mee! 

Lees hier ook het artikel uit Wonen landelijke stijl over BOS Fornuizen.

Kookwinkel

In de kookwinkel van BOS fornuizen in Tull en ’t Waal vindt u een overvloed aan kookattributen. Hier zijn niet alleen pannen en accessoires van o.a. Le Creuset te krijgen maar ook van Falk en Mauviel in RVS en koper.

U vindt er een zeer uitgebreide collectie aan bakvormen van Nordic Ware, keukenmachines, blenders van KitchenAid, messencollecties van Gude en Wusthof, olijfhouten planken, schalen van Bowls en Dishes, heel veel kookboeken en nog veel meer. 

Bent u een echte kookliefhebber? Dan is, volgens ons, een bezoek aan de showroom en kookwinkel van BOS Fornuizen echt een aanrader. Hier kunt u op uw gemak rondkijken, het koken ervaren en natuurlijk proeven!

Webshop

Een beperkte collectie van de kookwinkel van BOS Fornuizen is ook te vinden in de webshop.

VRI interieur webwinkel Bos Fornuizen

Tips en ideeën

  • Gebruik een kleine pan als u weinig hoeft te koken. Hiermee voorkomt u dat er onnodig warmte langs de pan verloren gaat.
  • Gebruik een snelkookpan als een gerecht lange tijd moet koken.
  • Bij verandering van kookplaat bepaald de platte of bolle bodem van de pan of de oude pannen op de nieuwe kookplaat gebruikt kunnen worden. Een bolle bodem bij een pan is efficiënter voor koken op gas. Voor alle elektrische kookplaten is een platte bodem beter.
  • Houd tijdens het koken zo lang mogelijk de deksel op de pan. Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren.
  • Een bodempje water in de pan is vaak al genoeg om mee te koken. Zorg er wel voor dat het voldoende is en dat de deksel op de pan blijft. Hiermee voorkomt u droogkoken.
VRI interieur Pitt cooking

Koken op gas

VRI interieur koken gas op glas
  • Het koken op gas is goedkoper dan het koken op elektrisch
  • Koken op gas is makkelijk te regelen en producten worden snel warm.
  • Let bij de aanschaf op de richting van de vlam: met een horizontale vlam en veel ruimte tussen de vlam en de pan gaat er meer warmte verloren. Wanneer de vlammen verticaler lopen en er minder ruimte tussen de vlam en de pan zit gaat er minder warmte verloren.
VRI interieur koken op gas
  • Nadeel van een gaskookplaat is dat deze soms lastiger is schoon te maken. Met gas-op-glas kookplaten is dit al een heel stuk minder het geval. De glasplaat waar de gaspitten op zitten is vergelijkbaar met de glasplaat bij inductie koken.
  • Bij koken op gas is een goede ventilatie belangrijk omdat de verbranding zuurstof kost uit de ruimte waarin gekookt wordt.

Koken op inductie

  • Het koken op inductie is erg veilig omdat er geen vlam is die uit kan waaien en de kookzones zijn na het verwijderen van de pan direct koud.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te maken.
VRI interieur inductie koken
  • Bij koken op inductie gaat het verwarmen van de panbodem zeer snel.
  • Op inductie koken is, net als bij gas, direct en bovendien zeer nauwkeurig te regelen.
  • De kooktijd bij koken op inductie is kort. Het product komt snel op temperatuur.
VRI interieur inductie koken
  • De bodem van de pan is als het ware de verwarmingsbron (via een magnetisch veld), waardoor alleen de bodem van de pan heet wordt en niet de kookplaat zelf.
  • Voor het koken op inductie zijn speciale pannen nodig. Deze pannen hebben vaak een dikkere en magnetische bodem.
  • Als pannen kleiner zijn dan de kookzone, verdwijnt er geen overtollige warmte langs de pan. De kookzones passen zich namelijk aan het formaat van de pan aan.
  • Inductie heeft vaak veel extra’s zoals pandetectie, een kinderslot en eventuele flexzone’s.
VRI interieur kopen op inductie

Keramisch koken

  • Een keramische kookplaat heeft een dikke glasplaat waar in lijnen de kookzones zijn aangegeven. De kookplaat wordt daarbij verwarmt door een spiraal.
  • Bij keramisch koken worden de kookzones warm en niet zoals bij inductie alleen de bodem van de pan.
VRI interieur keramisch koken
  • Buiten de kookzones is de kookplaat koud en hierdoor kunt u de pan makkelijk aan de kant schuiven als deze even van het ‘vuur’ af moet.
  • Na het uitschakelen van een keramische kookplaat blijft de plaat nog een tijdlang vrij warm. Dit kan handig zijn om uw maaltijd goed warm te houden, maar kan ook als nadeel gezien worden omdat het product nog lang doorkookt.
  • Omdat de plaat langer warm blijft kan dit ook een risico met zich meebrengen bij kleine kinderen.
  • De kookplaat is makkelijk schoon te houden.

Pitt-cooking & I-cooking

  • Met Pitt-cooking of I-cooking bent u niet gebonden aan een vaste indeling. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. 
  • De geïntegreerde kookpitten in het werkblad kunnen naar eigen inzicht worden ingevuld zowel in gas als inductie.
VRI interieur: landelijk klassieke keuken in het wit
  • Ideaal voor het gebruik van meerdere grote pannen.
  • Het kookgedeelte is makkelijk schoon te maken.
VRI interieur I-cooking
  • Pitt-cooking of I-cooking kan ook gebruikt worden in een buitenkeuken.

Ontdek de Aziatische keuken tijdens de koken|eten|leven dagen

Posted by on 10:45 in Blog | 0 comments

Waan u in Azië en leer de veelzijdige en kleurrijke Aziatische keuken kennen. Proef de curry’s, de saté en de sake. Het kan allemaal tijdens de Aziatische koken|eten|leven dagen op 31 oktober en 1 & 2 november! Vier keer per dag zijn er demonstraties van 24Kitchen-kok Danny van Grenzeloos Koken Azië. Met zijn enthousiasme leert hij u diverse heerlijke recepten, die u daarna eenvoudig zelf thuis kunt maken. U kunt ook zelf aan de slag in één van de inspirerende kooksessies in de kookschool. Op de markt vindt u diverse bijzondere producten...

read more

Vernieuwde website

Posted by on 13:17 in Blog | 0 comments

Afgelopen weken hebben wij op de achtergrond een aantal aanpassingen aan onze website gedaan en tevens enkele nieuwe producten aan onze dienstverlening toegevoegd. De website is zowel in de inhoud als de navigatie aangepast. Wij zijn er van overtuigd dat wij u op deze manier nog beter kunnen ondersteunen bij de voorbereidingen van uw interieur- of verbouwplannen. Zo hebben wij beschreven waar u deze website voor kunt gebruiken en waar u zoal aan kunt denken bij interieur- of verbouwplannen. Een korte samenvatting van alle veranderingen aan de...

read more